Winkelmand

Back to top

Het Ego is niets

Praktijk-L / Geen categorie  / Het Ego is niets

Het Ego is niets

Wat de meeste mensen onder ego verstaan, is dat je zelfvertrouwen hebt, jezelf leuk vindt, aan andere laat merken hoe goed je bent, enz. Je kan een opgeblazen ego hebben; dan wordt het al wat vervelender. Ik zie dan meteen mannen voor me die zich macho gedragen en met een grote dure auto ergens aan komen rijden en willen dat zoveel mogelijk mensen hen zien. In het woord egoïstisch zit het woord ego en ook in het woord egocentrisch. Het ego is echter niets. Het is slechts een verzinsel van ons.

 

Het ego wordt vaak gebruikt als smoes om je slecht te gedragen. Het hebben van zelfvertrouwen en je gedragen als een arrogante klootzak zijn twee verschillende dingen. Als je zelfverzekerd bent heb je geen materie nodig om jezelf er beter uit te laten zien, dan heb je het niet nodig om anderen zich klein te laten voelen naast jou of om anderen af te kraken. Het ego is iets negatiefs, een stuk van jezelf wat je zelf verzint, maar wat niet waar is.

 

Daar zit een gevaarlijk stukje. Want als je gaat geloven dat je anders bent dan je bent, een bepaalde karaktereigenschap of kenmerk gaat uitvergroten en aan jezelf toe gaat wijzen, dan verlies je langzaam maar zeker jezelf. Het is een masker dat je jezelf voor kan houden, zodat je niet hoeft te laten wie je in werkelijkheid bent. Want als iemand iets zegt over jou in de pure vorm, is dat een stuk kwetsender dan als zij kritiek leveren op je masker. Dat masker en het ego zit er als bescherming, het is een schild en kan daardoor zonder of met minder pijn geraakt worden door de aanvallen van anderen.

 

Een masker, ego of schild hebben is prima, zo lang je maar beseft dat je het hebt en je het ook weer af kan zetten wanneer je het niet nodig hebt. Het is wel de bedoeling dat wat vanbinnen leeft en dat wat belangrijk is van buiten nog wel door het ego heen komt. Anders sluit je jezelf af en ga je in een schijnwereld leven. Ergens verlies je dan het contact met de realiteit en daar al je niet gelukkiger van worden, al voelt het dan misschien alsof je minder gekwetst kan worden.

 

Het ego is soms subtieler dan je zelf denkt. Er kan namelijk ook tussen een bepaalde groep mensen een schijnwereld opgehouden worden. Als je het gevoel hebt dat je jezelf niet kan zijn binnen een bepaalde groep, dan is dat waarschijnlijk aan de hand. Ook als je het gevoel hebt dat je aan bepaalde eisen van de ander moet voldoen. Dan word je namelijk niet gezien, en moet je als het ware hetzelfde verzonnen ego creëren als de ander heeft. Hier wordt vaak gebruik van gemaakt binnen instellingen en bedrijven, maar bijvoorbeeld vroeger ook door de kerk. Als je niet voldoet aan bepaalde eisen, beledig je het ego van de ander. In werkelijkheid gaat dit nergens over. Het is onzin.

 

Ook kan je ego in de weg zitten op een andere manier dan je denkt. Ik hield mijzelf een tijd lang voor dat ik dommer, angstiger en kinderachtiger was dan dat ik in werkelijkheid was. Voornamelijk omdat mensen mij benaderden op een manier waardoor ik mij dom, onzelfstandig of kinderlijk voelde. Uit bescherming om steeds dat gevoel te krijgen van de ander dat ik in hun ogen minder was dan ik echt was, creëerde ik een beeld van mezelf dat voldeed aan de verwachtingen van anderen, zodat ik de reacties van anderen een plek kon geven en het mij niet meer iedere ontzettend kwetste als ik tegen zo’n reactie aanliep. Het ego maakt niet alleen maar groter, maar maakt veel mensen ook een stuk kleiner.

 

Hoe je van het ego af kan komen? Dit is wellicht een beetje vreemd advies, maar ik zal het uitleggen. Wat mij heeft geholpen vroeger, om geen ego te creëren, was om dichtbij de dood te staan. Als je denkt dat je doodgaat (of als iemand waar je van houdt doodgaat), wordt opeens heel veel helder. Alles wat bijzaak is in je leven en onecht is, valt in het niet op het moment dat je denkt dat je leven ten einde komt. En wat ik op die momenten vooral voelde, was liefde. Liefde voor mijn ouders, liefde voor mijn vrienden, voor mijn hond, voor mijn kunstzinnig werk, voor de natuur, voor de Aarde en uiteindelijk ook liefde voor mijzelf.

 

Mensen met ego’s, met maskers, met schilden en andere manieren om zichzelf te verbergen, leven vanuit angst. Angst om gezien te worden, angst om succes te hebben, angst om geliefd te zijn of lief te hebben. We zouden medelijden met deze mensen moeten hebben, omdat ze het gevoel hebben niet te mogen zijn we ze zijn en niet geliefd te zullen zijn als ze laten zien we ze zijn. Ergens hebben we allemaal een beetje een schild. We kunnen nu eenmaal niet altijd helemaal open en bloot staan en gekwetst worden. Laat je niet meeslepen door mensen met hun ego. Snap waar het vandaan komt, maar voldoe niet aan hun eisen, ga niet mee in hun spel, accepteer hun gedrag niet, maar reageer vanuit jouw liefde voor die ander. Speel niet mee met de poppenkast en dan blijft vanzelf het leven over.

Ego

No Comments

Leave a Reply