Winkelmand

Back to top

Karma I

Praktijk-L / Geen categorie  / Karma I

Karma I

Karma en de Antroposofie aan de hand van het boek ‘Kijk op Karma’ van Paul Wormer, Lili Chavennes en Ate Koopmans

Karma betekent letterlijk ‘lot’ en heeft alles te maken met reïncarnatie. Het karmisch lot is ontstaan als erfenis uit een vorig bestaan, door jezelf. Tussen twee levens in, dus na het sterven en voor het geboren worden, sluit een mens zijn oude leven af en bereidt het nieuwe voor. Karma zou je kunnen zien als de relatie tussen de mens en de kosmos. De menselijke levensloop is heilig. Ieder leven is uniek. Na de dood en tussen de geboorte vindt een tweede levensloop plaats, namelijk die van het Ik. Het Ik maakte een ontwikkeling door en wil iets.

Lichaam en geest zijn twee verschillende dingen. Je hebt een lichaam, je bent je lichaam niet. Je innerlijke identiteit is aan de buitenkant, aan je lichaam niet te zien. Bij voorwerpen waar je geen emotionele waarde aan hecht, is de identiteit verboden aan functie. Als een kopje kapot valt, gooi je het in de vuilnisbak. Een voorwerp toont aan de hand van zijn vorm en uiterlijk direct aan wat het is en in welke staat het verkeert. Bij de mens kan je aan de buitenkant niet zien hoe het innerlijk is gesteld. Je kan zien dat iemand anders moe is, pijn heeft of straalt van geluk, maar dat zijn nog steeds uiterlijkheden. Het zijn lichamelijke uitingen van het lichaam op wat er met de geest gebeurd. De mens is meer dan zijn of haar lichaam. Het lichaam werkt als een masker. Het verbergt de geest, maar brengt tegelijkertijd de geest tot expressie.

Om nog een verschil te benoemen tussen lichaam en geest is het handig om je iemand voor te stellen die wakker is en iemand die slaapt. Slapend behoud je je lichaam, maar je bewustzijn is ergens anders. Overdag voeg je je bewustzijn weer bij je lichaam.

In je buik vind je organen die helpen bij de spijsvertering; zoals de darmen, lever en nieren. Deze organen zijn heel vitaal. Darmslijmvlies wordt om de drie dagen opnieuw opgebouwd en de lever kan helemaal terug groeien nadat hij gehalveerd is. In de buik zijn ook de organen te vinden die zorgen voor de voortplanting, het toppunt van vitaliteit. Dit zijn biologische orgaanstelsels. In het hoofd zijn de hersenen en zintuigorganen te vinden, die niet (zo snel) herstellen na een beschadiging. De organen die bewustzijn mogelijk maken zijn bijna dood. Na heel even zonder bloedtoevoer te zitten kan de schade al onherstelbaar zijn. Buik en hoofd zijn dus tegengesteld. De buik verzorgt het biologische leven, terwijl het hoofd zorgt voor bewustzijn. Het hoofd en de buik zijn twee tegenpolen. Fysiek gezien zit er tussen de polen het middengebied met organen zoals de longen en het hart. Deze organen hebben een onophoudelijke ritmische activiteit; in- en uitademen en het kloppen van je hart.

Als kunstzinnig therapeut kijk je naar de lichamelijke uiterlijkheden die informatie bevatten over de eigenaar van dat lichaam. Maar je kijkt ook naar het wezen, het individu, de geest achter het lichaam. Dit moet met een grote mate van objectiviteit, respect en moreel besef gebeuren. Iedereen behandel je op dezelfde manier en je moet je eigen vooroordelen opzijzetten om een veilige spirituele verbinding te kunnen maken. Als je dat voor elkaar krijgt, ben je een stapje dichter bij het helen. De kunst is om de waarneming doorzichtig te maken voor het wezenlijke achter deze eigenschap en dus te kijken met een open, tolerante blik. Troosten en therapeutische adviezen/confrontaties horen hier niet bij, omdat je daar een oordeel voor nodig hebt en je op die manier geen doorzichtig beeld krijgt. Dit is nodig om eigenschappen en stukjes biografie in een karmisch perspectief te kunnen bekijken.

Volgende week meer uitleg over karma.

Karma

No Comments

Leave a Reply