Winkelmand

Back to top

Karma III

Praktijk-L / Geen categorie  / Karma III

Karma III

Karma en de Antroposofie aan de hand van het boek ‘Kijk op Karma’ van Paul Wormer, Lili Chavennes en Ate Koopmans

 

De beoordeling van het leven uit het tweede blog wordt gedaan in de geestelijke wereld, maar komt tegelijkertijd van binnenuit, uit de ziel of de geest zelf. Hierdoor is het niet iets wat opgedrongen wordt, maar een beoordeling die deels zelf gevormd is. Wat er gebeurd, is dat je je levenslichaam (ook wel etherlichaam – planten en dieren hebben dit ook) afgooit en als ware het als een buitenstaander leest. Je leest je eigen geleefde leven. Dit gebeurt ook wanneer je slaapt, maar dan in mindere mate.

 

Zoals eerder beschreven heb je volgens de Antroposofie vier lichamen. Het fysieke lichaam; dat is gewoon je lichaam, het etherlichaam; daar zit je vitaliteit, je gevoel en je geheugen, je astraallichaam; dat is je ziel en je IK-lichaam; dat is de geest. Wanneer je slaapt raken je astraal- en IK-lichaam los en maken contact met de geestelijke wereld. Ze raken echter niet helemaal los, anders zou het beteken dat je bent overleden. Als het ware blijven ze met een zilveren draad verbonden met je ether- en fysieke lichaam. Daarom is het mogelijk om nachtelijke ervaringen te hebben terwijl je slaapt; oftewel te dromen.

 

Op de terugweg – de weg naar het leven toe en dus voor de geboorte – krijgt een mens een nieuw levenslichaam (ook wel etherlichaam genoemd). Vanuit de voorgeboortelijke intenties die voortkomen uit de verwerking van vorige levens omhult de geest zich met het nieuwe levenslichaam. De consequenties van de beoordeling worden hierbij ingebouwd in lijf en lot (je karma wordt zo dus bepaald). Zo worden bijvoorbeeld ook geografische verschillen ingebouwd. Kinderen kunnen vaak nog iets herinneren van deze periode, de periode van voordat zij geboren zijn.

 

Even terug naar de heenweg (dus na de dood). Aspecten van iemands leven kunnen moreel gezien goed of fout zijn. Wat opgenomen wordt tijdens de heenreis is al het goede van de mens, het kwade wordt afgestoten. De mens moet dan iets van zichzelf achterlaten als hij moreel kwade intenties heeft gehad in zijn leven en komt gebrekkig aan in de geestelijke wereld. Wat achterblijft gaat naar de lagere geestelijke wereld en in de lage geestelijke wereld bestaan oerbeelden.

 

De lage geestelijke wereld is de sfeer van de ‘werkingen’ van geestelijke wezens. Oerbeelden zijn veranderlijk, tijdelijk en het product van wezens die in een actuele relatie staan tot wat zich op Aarde afspeelt. Oerbeelden zijn voor alle verschijnselen aanwezig. Fysieke wezens en verschijnselen zijn afbeeldingen van deze oerbeelden. Oftewel; wat in de fysieke wereld bestaat, is een afbeelding van iets dat in de geestelijke wereld gecreëerd is. Oerbeelden creëren wat er in de fysieke wereld en zielswereld ontstaat. Om het iets simpeler te maken; een eik ziet eruit als een eik en niet als een treurwilg omdat het een product is van een geestelijk oerbeeld.

 

Zo kun je verschillende groepen oerbeelden van elkaar onderscheiden. Mineralen is een aparte groep, planten ook en dieren en de mens zijn er nog twee. Nu zijn ze niet verschillend, omdat de mens alle vier in zich meedraagt. De eerste groep is het fysieke, de tweede draagt leven in zich mee, de derde gaat om bezieling en de vierde is al het menselijke. De mens heeft alle vier de lichamen, wij zijn ze allemaal. Ons lichaam is puur fysiek en dood zonder ziel, vitaliteit of begeesting.

 

Met welke groep oerbeelden je je kan verbinden, hangt af van waar je op Aarde je in geïnteresseerd hebt. Ben je veel met dieren bezig geweest en kun je je daar goed in vinden, dan kun je je ook verbinden met de oerbeelden van de astrale wereld. Heb je je met techniek beziggehouden, dan kun je je beter verbinden met andere oerbeelden. Alle uitvindingen die wij hier doen op Aarde bestaan al als oerbeeld, van laserapparatuur tot strijkijzers of kaarsen; wij moeten ze alleen zien te vinden. Iedereen richt zich op bepaalde onderwerpen en iedereen komt in de lagere geestelijke wereld dan ook aan met mogelijkheden én met blinde vlekken.
Karma

No Comments

Leave a Reply